top of page

Is zelf je tanden bleken veilig voor je tanden?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2022Het is populairder dan ooit, tanden bleken. Misschien denk je er zelf ook wel over na of het iets voor je is. Ondanks dat het voor mooie witte tanden zorgt, plakken er ook wel wat risico's aan het tanden bleken. Al helemaal doordat er tegenwoordig allerlei pakketen worden aangeboden om het thuis zelf te doen. Ontdek in dit artikel of je zelf je tanden bleken veilig is.


Wat is tanden bleken?

Als je zelf wel eens je tanden hebt laten bleken of als je iemand anders kent die dit heeft gedaan ken je het principe wel. Iemand bleekt zijn tanden om zijn tanden witter te maken. Dit kan bij een tandarts worden gedaan, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei soorten pakketen te bestellen die je thuis kan gebruiken. Een veel gebruikte manier om je tanden te bleken is met behulp van waterstofperoxide. Deze stof wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om haar te blonderen. Tegenwoordig mag bij het tandenbleken maar 6% waterstofperoxide worden gebruikt in plaats van 20%. Maar betekent dit dat je tanden bleken helemaal geen risico's meer met zich meebrengt?

Tanden bleken bij de tandarts

Veruit de veiligste manier om je tanden te bleken is bij de tandarts. Op deze manier weet je zeker dat een professional met de juiste kennis je tanden bleekt. Maar ook hier zitten er nadelen aan het tanden bleken. Tanden bleken zorgt er voor dat je tanden gevoeliger worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat je glazuur poreuzer wordt. Dit glazuur beschermt jou tanden tegen zuren die je tanden kunnen beschadigen. Uiteindelijk zullen je tanden dus alleen maar geler worden en kan je sneller gaatjes krijgen. Maar het bleken tast niet alleen je tanden aan, maar ook je tandvlees. De waterstofperoxide kan je tandvlees aantasten waardoor je irritaties in je mond krijgt en je tanden nog gevoeliger worden.


Zelf je tanden bleken

Naast dat je je tanden bij een tandarts kan bleken, kan je dit ook zelf doen. Zoals je waarschijnlijk al wel raad is dit nog slechter voor je gebit dan wanneer je het bij een tandarts laat doen. Veel thuisbleeksets bevatten tussen de 0,1% en 3% waterstofperoxide. Dit lijkt misschien beter voor je tanden omdat het minder geconcentreerd is dan bij de tandarts, maar er is één verschil. Een tandarts kan erg precies en nauwkeurig de waterstofperoxide aanbrengen. Nauwkeuriger dan jou waarschijnlijk ooit zal lukken. Dit zorgt ervoor dat je waterstofperoxide op plekken smeert waar het niet hoort. Dit kan ervoor zorgen dat de eerder genoemde risico's alleen nog maar groter en erger worden.


Je wil je tanden dus bleken? Denk eerst goed na of de voordelen tegen de nadelen opwegen. Gele tanden zijn helemaal niet erg, vaak betekent dit zelfs dat je tandglazuur sterk en gezond is. Wil je een echte en veilige oplossing voor een stralende lach? Probeer dan eens een Poets+ pakket. Deze bevat alles wat je nodig hebt voor een stralende en gezonde lach.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page